Søg efter:    

De forkerte sko kan være skyld i arbejdsulykker

Det er ikke ligegyldigt hvilke arbejdssko du hopper i, når du arbejder. Arbejdsskoene skal være egnet til de arbejdsopgaver, du skal udføre. Uanset hvilken branche du er i.

 

 

Fald- og snubleulykker er en af de store syndere, når det kommer til arbejdsulykker. Så der er god grund til at kigge nærmere på den del af arbejdsmiljøet. Udover udformningen af de fysiske rammer - fx gulve, trapper eller andet, er det fodtøj du har på afgørende for at undgå en snuble- eller faldulykke.

 

"Vi ved, der sker mange ulykker på grund af forkert fodtøj i arbejdssituationen. Derfor er det afgørende, at arbejdsmiljøorganisationen tager stilling til arbejdsfodtøj i en virksomhed. Det skal helst ikke være den enkelte medarbejders mavefornemmelse og lyst, der afgør, hvad der ender på fødderne i en given arbejdsopgave," fortæller Kjeld Jensen, miljøkonsulent fra 3F

 

Fodtøj kan enten;

 

  • Sidde fast på foden - lukket sko, der sidder fast
  • Sidde løst på foden - fx træsko eller sko uden fast hæl

 

Mange har en tendens til at hoppe i det fodtøj, de plejer. Men fodtøj skal både passe til arbejdets art, være komfortabelt og passe til de vejrforhold du arbejder under.

 

"Hvis du går i et terræn, der er ujævnt eller hvor der er rod, har du en øget risiko for at snuble og komme til skade, hvis skoene ikke sidder ordentligt fast på foden. Fodtøj skal passe til det arbejde du laver," forklarer Kjeld Jensen og fastslår at træsko eller sko uden fast hælkappe kan være udmærkede i nogle arbejdssituationer. Det kan være, hvis man står et sted og arbejder og ikke bevæger sig så meget rundt.

 

"Kravene til sikkerhedsfodtøj er, at de udover at passe til brugerens fødder også skal passe til arbejdets art. Man skal altså ikke tænke i et bestemt par sko, men i arbejdsopgaverne og hvad der er brug for i de situationer. En medarbejder kan jo i princippet godt skifte sko, når han skifter arbejdsopgave."

 

Ifølge Kjeld Jensen er der konkrete arbejdsopgaver, der på ingen måde egner sig til løstsiddende arbejdssko.

 

  • Arbejdsopgaver med træk og skub
  • Gående arbejde
  • Arbejde i ujævnt terræn og på trapper
  • Løftearbejde

 

"Problemet med de arbejdsopgaver er, at du bruger fødderne som en del af arbejdsprocessen. Og du skal kunne stå fast uanset, hvad der sker. Der er alt for stor risiko for at fødderne glider ud af skoen, hvis den ikke sidder fast på foden," forklarer Kjeld Jensen.

 

Han er klar over, at chauffører nogle gange vælger træsko, fordi de er lette at stille på trinnet i lastbilen inden de går ind. Derved undgår chaufføren mudder eller skidt i kabinen. Men da chaufføren ofte vil have både gående arbejde, træk, skub, løft og arbejde på ujævne underlag afhængigt af, hvor de skal hen, er det ikke en god idé at træsko er eneste fodtøj.

 

"Det er vigtigt, at den her problematik kommer på dagsordenen i alle arbejdsmiljøorganisationer. De skal diskutere, hvordan de nemmest løser opgaverne, har bedst komfort samtidig med at fodtøjet er sikkert i arbejdssituationen. Og når det er besluttet, hvad proceduren er, skal det håndhæves. Det er ikke op til den enkelte medarbejder at bestemme hvilket fodtøj, der skal bruges i virksomheden.

 

Du kan læse i vejledningen "Når arbejdstøj er et personligt værnemiddel" her. Det gælder nemlig også fodtøj.

 

 

Du kan læse Arbejdstilsynets regler om værnefodtøj her