Søg efter:    

Sund kost betaler sig

Forsøg viser, at chauffører har bedre reaktionstid 

 

Af Mette Bau

 

I 2008 indgik 23 tilfældigt udvalgte chauffører i et projektforsøg i Transportens Udviklingsfond (TU). 18 af dem blev fulgt nøje og fik speciallavet sund kost, men 5 chauffører fortsatte som de plejede. Forsøget viste positive resultater på både reaktionstid samt på chaufførernes helbred efter bare 12 dage.

 

"Baggrunden for projektet går helt tilbage til 2005, hvor vi var nogle stykker, der fik den tanke, at kosten kunne have betydning for chaufførers reaktionsevne.

 

Vi havde nogle år forinden lavet et simulatorcenter, hvor vi blandt andet kunne teste reaktionsevnen hos chauffører under kurser," fortæller Magnus Købke, der er projektchef i Transportens Udviklingsfond.

 

Magnus Købke er projektchef i TU.

 

Lille test var baggrunden

 

Den hjemmebryggede test tilbage i 2005 blev udført på otte chauffører, der blev delt i to grupper. Den ene gruppe fik sund kost, og den anden spiste som de plejede.

 

Forsøget viste efterfølgende, at der var markant forskel på de to grupper. Dem der spiste sundt, havde en bedre reaktionstid,  men testresultaterne var ikke gyldige, fordi det ikke var forskere, der havde lavet forsøget.

 

"Resultaterne gjorde os mere nysgerrige, og derfor søgte vi efterfølgende om midler til et større sundhedsprojekt, der skulle give nogle data omkring kost og trafiksikkerhed. Og dem fik vi. Så der blev ansat en forsker og nogle sygeplejersker, der skulle udføre test og bearbejde data," fortæller Magnus Købke.

 

I forsøget blev der udvalgt 23 chauffører tilfældigt, og de 18 af dem skulle leve efter en helt konkret streng sund kostplan, mens de resterende skulle leve som de plejede.

 

"Udover den speciallavede mad, som chaufførerne fik, blev de også tilknyttet en kostvejleder. De fik taget blodprøver, fik målt blodsukker, fik lavet konditest og reaktionstest. Det hele kørte meget stringent i de 12 dage," fortæller Magnus Købke.

 

Hvad sagde resultaterne?

 

Efter de 12 dage var der nogle klare resultater. Konklusionen var, at gruppen, der havde levet sundt havde en reaktionstid, der var 16 % bedre end den gruppe, der havde spist som de plejede.

 

"Vi havde det jo på fornemmelsen efter testforsøget tilbage i 2005, så det var godt at få det bevist igen. Dog kunne forskerne ikke konkretisere om resultaterne skyldtes den sunde kost eller det faktum, at chaufførerne havde spist meget regelmæssigt. Vi ser jo ofte, at chauffører spiser meget forskudt og ikke har rutiner, og det påvirker blodsukkeret," forklarer Magnus Købke.

 

En af de ting, der overraskede i projektet var de helbredsmæssige testresultater.

 

Ud af de 23 tilfældigt udvalgte havde 52 % for højt blodtryk og 17 havde et for højt kolesteroltal ved forsøgets start. Begge dele uden at deltagerne var klar over det.

 

"Det er selvfølgelig et lille materiale at udtale sig på, men det svarer til, at hver 2. chauffør har et for højt blodtryk uden at vide det, og at 3 ud af 4 chauffører render rundt med et for højt kolesteroltal," forklarer Magnus Købke.

 

Og den sunde kost havde en klar effekt på begge dele.

 

"Flere af de deltagere som havde et så højt blodtryk, at de typisk ville være blevet medicineret for det, endte med et normalt blodtryk efter 12 dage på den sunde kost. Det var helt vildt. Dertil kom, at gruppen generelt følte et større fysisk og psykisk velbefindende," fortæller Magnus Købke

 

"Projektet viste generelt, at chaufførerne blev mere sunde i hovedet efter en kostomlægning. Og et hoved, der tænker klart, påvirker trafiksikkerheden i positiv retning, så der er al mulig grund til at kende til de her resultater og bruge den viden."

 

Magnus Købke kender til flere større transportvirksomheder, der har taget resultaterne til sig og har iværksat sundhedstiltag med stor tilfredshed og effekt hos chaufførerne.

 

Chauffører der spiser regelmæssig sund kost har bedre reaktionstid bag rattet.

 

Få mere viden

Du kan læse hele rapporten Sikkerhed og Sundhed bag rattet her

 

Du kan også finde info om mad og få en konkret kogebog med inspiration til god mad til chauffører her "Få en toptunet motor og en flot karosseri"