Søg efter:    

1,2 millioner danskere er ramt

Over 1,2 millioner voksne danskere har ifølge ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed mindst en muskel- eller skeletsygdom. Smerterne øger risikoen for langvarigt sygefravær markant.

 

Det skriver Videnscenter for Arbejdsmiljø i en artikel i december 2015.

 

De mest hyppige muskel- og skeletsygdomme som mange døjer med er knogleskørhed, slidgigt, leddegigt, diskusprolaps og andre rygsygdomme. Og det er helt op mod halvdelen af de 1,2 millioner danskere, der er meget generet af smerterne.

 

Ifølge rapporten er smerter i muskler eller skelet tæt forbundet med sygefravær. Hvis man er meget generet af smerter, har man fem gange så høj risiko for langtidssygefravær som en, der ikke har smerter i muskel eller skelet.

 

Forker fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) betragter muskel og skeletproblemer som en folkesygdom. Undersøgelsen bliver kaldt interessant.

 

Du kan læse hele artiklen om undersøgelsen her

 

Ryggen er udsat i transport og engrosbranchen

 

Når der skal løftes, trækkes og skubbes skal du passe specielt godt på, for her er ryggen udsat for skader. Det er altid en god idé at passe på sig selv, inden der sker skader.

 

På hjemmesiden www.bevarryggen.dk giver Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros gode råd til dig, der løfter, trækker og skubber på lagre eller i transportbranchen.

 

 

Et godt eksempel på viden om løfteteknik ser du på dette billede. Ved at vippe kassen og løfte den på de diagonale hjørner, undgår du løft under knæhøjde. Foto. Kjeld H. Jensen

 

bevarryggen.dk er der både videoer og instruktionsark, der giver inspiration til gode løfteteknikker. Du finder også en lang række vejledninger til gode øvelser, som du kan lave, når du holder pauser, så du både bliver stærkere og får slappet af i muskler og led.

 

Tal om muskel- og skeletproblemer

  • Antallet med muskel- og skeletlidelser er beregnet ud fra den nationale sundheds- og sygelighedsundersøgelse fra 2013 (SUSY-2013).
  • 532.000 mænd og 699.000 kvinder har mindst en af de mest hyppige muskel- eller skeletsygdomme
  • 615.481 personer har mindst én af de hyppigste sygdomme og er samtidig meget generet af smerter
  • Risikoen for både kort og langt sygefravær er højere, hvis man har en muskel- eller skeletsygdom
  • 2,4 millioner har smerter i muskel og skelet. Ud af dem er 1,2 millioner meget generet.

 

Kilde: ”Muskel- og skeletlidelser i Danmark. Nøgletal 2015”. Statens Institut for Folkesundhed, 2015