Søg efter:    

8 ud af 10 ulykker er fordi noget er anderledes

Mange arbejdsulykker skyldes, at noget er anderledes, end det plejer at være. Det skriver Videncenter for Arbejdsmiljø i en artikel. Konklusionen bygger på en ny undersøgelse, hvor forskere har analyseret skadestuedata.

 

 

Forskerne har gennemgået data fra 4.002 personer, som ankom til skadestuerne i Odense og Herning efter en arbejdsulykke i 2013. Data er indsamlet i forbindelse med projektet 'Forbigående risikofaktorers betydning for arbejdsulykker', som er finansieret af Arbejdsmiljøforskningsfonden.

 

Det kan være en maskine, der er gået i stykker, nye arbejdsopgaver, eller at man skal arbejde et andet sted end normalt. Kort sagt: At noget ikke er, som det plejer at være.

 

Undersøgelsen har set på otte forskellige forbigående risikofaktorer, og højdespringerne var klart de klassiske ulykkestemaer, der knytter sig til maskinsikkerhed og arbejdspladsens indretning. Til gengæld var der en mindre stærk sammenhæng, hvad angår de individuelle faktorer.

 

Resultatet overraskede forskerne. De forventede, at de årsager, der har med den enkelte person at gøre, ville have en større betydning, men det viste sig, at de klassiske ulykkesfaktorer, der knytter sig til maskinsikkerhed og arbejdspladsens indretning, havde en større betydning.

 

Undersøgelsen peger derfor på, hvilke prioriteringer der er vigtige i ulykkesforebyggelsen.

 

Det er vigtigt at vedligeholde maskiner og arbejdsredskaber, sikre orden og ryddelighed på arbejdsstedet og at sikre tilstrækkelig uddannelse af operatørerne, så de reagerer på unormal drift af maskiner og materialer – inden det går galt.

 

Derudover er det gode sikkerhedsklima på virksomhederne altafgørende. Procedurerne skal prioriteres og respekteres af både af ledere og medarbejdere.

 

Læs hele artiklen og baggrundsprojektet her