Søg efter:    

Hvad er sidste nye viden om søvn og arbejdstid?

Kom til Folkemødet på Bornholm og få svar!

 

Der er fokus på Søvn og arbejdstid, når BAR transport og engros står for indholdet i Arbejdsmiljøloungen mellem klokken 16.30 og 17.15 d. 15. juni.

 

 

Kom og hør professor Åse Marie Hansen fortælle om, hvad vi ved om søvn og arbejdstid på nuværende tidspunkt, og hvordan vi bedst håndterer arbejde om natten.

 

Danmark er i gang hele døgnet – det gælder for transportsektoren som for mange andre brancher. Det er kendt viden, at søvnen kan blive udfordret, når man arbejder om natten eller har skiftende arbejdstider. Søvn er vigtigt for helbredet og dens enkeltes velbefindende.

 

Derfor er der god grund til at holde sig ajour med nyeste viden om søvn.

 

Hvis du ikke kan komme til Folkemødet og alligevel gerne vil opdateres på viden om søvn, så er BAR transport og engros pjece ”Slip godt fra et liv med nat- og skifteholdsarbejde” god at læse:

 

I pjecen finder du blandt andet viden om:

 

  • Hvorfor du skal passe på dit helbred, når din søvnrytme forstyrres
  • Hvilke risici der er ved at arbejde på skæve tidspunkter
  • Hvem der er særligt udsat
  • Hvad du kan gøre i forhold til sund mad og motion
  • Hvorfor det er en god ide med en helbredskontrol

 

Vidste du at…?

 

  • Der er forskel på hvor stærkt natarbejdet påvirker den enkelte? Det afhænger både af, hvordan arbejdet tilrettelægges, hvor gammel man er, i hvor høj grad vagterne passer ind i det øvrige sociale liv og af, om man er A- eller B- menneske.
  • Der kan opstå akutte reaktioner som søvnproblemer, træthed, fordøjelsesproblemer, humørforandringer, flere fejl og ulykker og sociale problemer, når man har natarbejde?
  • Mennesker i 40’erne eller 50’erne, der har haft skiftende arbejdstider gennem mange år uden problemer, kan pludselig få sygdomssymptomer som følge af de skæve arbejdstider.

 

Få en sund nat

 

På alle tider af døgnet arbejder chauffører og lagermedarbejdere i Danmark. Mange trives godt med de skæve arbejdstider, men skiftearbejdet kan også være hård kost for både helbred og familieliv.

 

Mennesket er underlagt mange rytmer, heriblandt døgnrytmer. De fleste mennesker sover om natten og er vågne om dagen. Hvis du arbejder om aftenen, om natten eller tidligt om morgenen, kan det være svært at fastholde døgnrytmen, især søvnrytmen.

 

Det har betydning for, hvordan din krop fungerer og sandsynligvis også for dit helbred. De fleste mennesker ”lever et døgn”, som er lidt længere end 24 timer, hvis de bliver lukket inde i et rum, hvor de ikke kan se solens lys, ikke kan høre udefrakommende lyde og ikke aner, hvad klokken er. Men sollyset og samfundets indretning påvirker os. Derfor tilpasser vi vores døgnrytme til 24 timer.

 

Den vigtigste grund til at vi tilpasser vores døgnrytme er, at vi udsættes for sollys om dagen og mørke om natten. Et fast mønster for hvornår vi er vågne, og hvornår vi sover, gør også, at vi tilpasser vores døgnrytme. At dyrke motion og spise på faste tidspunkter er også med til at tilpasse døgnrytmen til 24 timer.

 

Hvis du har skiftearbejde, er det umuligt at sove og spise på faste tidspunkter. Mønsteret brydes, og kroppens døgnrytmer forskydes.

 

Du har krav på en helbredskontrol

 

Når du får natarbejde, har du ret til gratis helbredskontrol. Din første undersøgelse skal tilbydes, før du påbegynder natarbejdet og herefter med minimum 3 års mellemrum.

 

I nogle overenskomster er fastsat et interval på 2 år. Formålet med helbredskontrollen er at give medarbejdere, der arbejder om natten, en mulighed for at sikre sig, at deres helbred ikke er af en sådan karakter, at de udsætter sig selv for en unødig helbredsrisiko ved at arbejde om natten.

 

 

Få mere viden og bedst af alt – alle de gode råd til dig med natarbejde og skiftende arbejdstider.

 

 

Download pjecen ”Slip godt fra et liv med nat- og skifteholdsarbejde” her

 

 

 

Vil du se hele programmet for Arbejdsmiljøloungen på Folkemødet, så finder du det her