Søg efter:    

Stillesiddende arbejde påvirker dit helbred

Sidder du meget stille på arbejdet, bør du måske bevæge dig mere rundt. Målinger af stillesiddende arbejde på jobbet og i fritiden viser nemlig, at det at sidde meget ned på arbejdet, hænger sammen med, at hjerterytmen varierer mindre om natten. Og det er måske dårligt nyt for helbredet.

 

 

Det skriver Det Nationale Forskningscenter for arbejdsmiljø i juni 2016.

 

Konklusionen kommer på baggrund af en undersøgelse:

 

Studiet omfattede 138 medarbejdere fra virksomheder indenfor rengøring, industri og transport med en gennemsnitsalder på 45 ½ år. Medarbejdernes siddetid blev målt over fire dage ved hjælp af små måleapparater direkte på kroppen. I løbet af de fire dage blev deres variation i hjerterytmen målt om natten med et elektrokardiogram, mens de sov.

 

Resultatet af studiet viser, at meget siddetid under arbejde hænger sammen med en lav variation i hjerterytmen om natten. Derimod var siddetiden i fritiden ikke signifikant forbundet med variationen i hjerterytmen om natten.

 

En af forskerne bag studiet, professor Andreas Holtermann, forklarer, at resultaterne tyder på, at meget stillesiddende arbejde kan have en negativ påvirkning på nervesystemets regulering af hjertet. Når hjerterytmen varierer meget, er det godt, mens en lav variation i hjerterytmen har vist sig at øge risikoen for hjertekarsygdom og død.

 

Den nye viden kan bruges til at skabe opmærksomhed omkring vigtigheden af bevægelse i stillesiddende job som transportbranchen.

 

Tag en snak om hvad I kan gøre for at bevæge jer på arbejdspladsen  - her er 3 nemme idéer:

 

  • Parker længst væk fra toilettet, så du får rørt dig lidt.
  • Tag en kort gåtur udenfor bilen et par gange i løbet af dagen - sæt en alarm, så du husker det.
  • Skal du tale med en anden person, så foreslå, at I går imens i stedet for at sidde ned.

 

Du kan læse hele artiklen og finde studiet bag her