Søg efter:    

Skraldet er levende

Fire små rutiner kan gøre en stor forskel. Det er budskabet i Arbejdstilsynets kampagne ’Skraldet er levende’, der sætter fokus på skadelige mikroorganismer i renovationsbranchen. 

 

Du kan ikke se dem med det blotte øje. Men levende mikroorganismer, som bakterier og svampe, findes i stigende grad i husholdningsaffaldet, og de kommer på renovationsmedarbejdernes hænder og tøj, når de tømmer containere.

 

Mikroorganismer kan gøre medarbejdere syge med kvalme, opkast og diarré, give ondt i hovedet og irritation af øjnene. På længere sigt kan mikroorganismer give eksem og dårligere lungefunktion.

 

Derfor vil Arbejdstilsynet med kampagnen ’Skraldet er levende’ sætte fokus på de usynlige mikroorganismer i husholdningsaffald. 

 

Fire små rutiner kan gøre en stor forskel

 

Få simple ændringer i arbejdsrutinerne kan gøre, at renovationsmedarbejdere udsættes for langt færre af de skadelige mikroorganismer i løbet af arbejdsdagen.

 

De fire rutiner lyder:

1. Vask eller sprit hænder flere gange i løbet af ruten

2. Rengør førerhuset, når du tanker bilen

3. Stå ved siden af bilen, når du tømmer

4. Skift arbejdstøjet, når det er beskidt

 

Arbejdsgivere kan gøre en stor forskel. Det kan de ved at gøre hygiejnekit til en del af bilens udstyr, så det er nemmere at spritte eller vaske hænder og rengøre bilen i løbet af dagen, og samtidig give alle medarbejdere klare instruktioner i, hvordan de undgå mikroorganismer. 

 

Kampagne sætter fokus på mikroorganismer

Arbejdstilsynet kampagne ’Skraldet er levende’ henter viden fra forskning på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

 

Undersøgelser viser, at renovationsmedarbejderne kan blive syge, hvis de indånder de usynlige mikroorganismer eller har dem på hænderne og derefter rører ved munden og øjnene.

 

Du kan læse mere om kampagnen her