Søg efter:    

Døjer du med vægten?

 

Så har pauser i det stillesiddende arbejde positiv indvirkning. To forskningsstudier viser, at det har effekt på både vægt, taljemål og fedtprocent, hvis du står op i stedet for kun at sidde ned på arbejdet. De små pauser kan altså være ret afgørende for vægten.

 

Overvægt og fedme er ifølge WHO et stigende problem i Europa. Mange voksne tilbringer mere end 70 % af deres vågne tid stillesiddende. Også chauffører er udsat her, da de ikke altid selv kan bestemme deres pauser. Det skriver Det Nationale Center for Arbejdsmiljø.

 

I to nye studier har forskere fra bl.a. Det National Forskningscenter for Arbejdsmiljø set på sammenhængen mellem overvægt og stillesiddende arbejde blandt medarbejdere i forskellige brancher.

 

Ved hjælp af små apparater placeret på kroppen målte forskerne, hvor lange perioder medarbejderne havde henholdsvis stillesiddende arbejde og aktive perioder.

 

I det ene studie deltog 205 medarbejdere og i det andet 692 medarbejder fra transport-, produktions- og rengøringssektoren.                    

 

 

 

Korte pauser stående giver lavere vægt

 

Det ene studie viste, at hvis man på arbejdet og i fritiden kun sidder uforstyrret i kortere perioder, så er man slankere, har et smallere taljemål og en lavere fedtprocent.

 

Hvis man omvendt sidder ned i sammenhængende i længere perioder i løbet af dagen og på arbejdet, dvs. i en halv time eller mere af gangen, jo mere vejer man og jo større taljemål og jo højere kropsvægt har man.

 

Ikke ligegyldigt hvad pausen bruges til

 

I det andet studie, som forskerne gennemførte, viser resultaterne, at effekten på kropsvægten af at sidde mindre, afhænger af, hvad man gør i stedet for at sidde.

 

Studiet viser, at hvis man i stedet for at sidde ned i lange sammenhængende perioder enten a) sidder ned med hyppige afbrydelser, b) står op det meste af tiden eller c) har høj fysisk aktivitet, som fx går på trapper, løber eller cykler, så er der en positiv gevinst.

 

I artiklen påpeges det, at resultaterne viser, at det ikke kun er den samlede mængde tid man sidder ned, der har betydning, men også hvor lange perioderne er og om der er hyppige afbrydelser undervejs.

 

Du kan læse hele artiklen og baggrundsstudierne her