Søg efter:    

Ny forståelse for rygsmerter giver færre sygedage

Sygefraværet kan sænkes væsentligt gennem ny viden om rygsmerter. Det viser ny forskning fra Rigshospitalets Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme. Det skriver Det Nationale Center for Arbejdsmiljø on en artikel.

 

 

To timers foredrag om ryggen har vist sig at halvere sygefravær på grund af rygsmerter. Informationen har givet færre gener og færre besøg hos behandlere, når ryggen gør ondt. Det viser et studie fra Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme, der netop er offentliggjort i det internationale videnskabelige tidsskrift PLOS One.

 

Forskere fra Rigshospitalet har fulgt knap 500 ansatte fra teknik- og miljøafdelingerne i fem kommuner - de fleste var beskæftigede med manuelt arbejde. Halvdelen fik to foredrag på en time om den nyeste viden om ryggen, mens den anden halvdel var kontrolgruppe. Derefter blev deltagerne fulgt i et år.

 

Der var ingen forskel på, hvor ofte deltagerne oplevede rygsmerter. Men de deltagere, der havde deltaget i foredrag, var markant mindre tilbøjelige til at tage sygedage pga. ryggen end kontrolgruppen. De oplevede også en bedre generel arbejdsevne og rapporterede færre besøg hos behandlere, færre gener og mindre tristhed i perioder med smerter.

 

Samlet set var havde ”foredragsgruppen” en 83% større sandsynlighed for at gå på arbejde trods ryggener sammenlignet med kontrolgruppen – det svarer til, at sygefraværet næsten er halveret.

 

Hovedbudskaberne i foredragene byggede på en norsk model der beskriver, at rygsmerter oftest er ufarlige og langt hen af vejen skyldes forbigående muskelspændinger. Deltagerne hørte også, at rygsmerter, der menes at skyldes forandringer i diskus – herunder diskusprolaps - ser ud til i langt højere grad at være forårsaget af genetik end af fysisk aktivitet. Ryggens væv ødelægges således ikke af fysiske belastninger. Et centralt budskab var desuden, at det er en fordel for prognosen at være aktiv under smerte-episoderne og bevæge sig, som man plejer.

 

Ny viden om ryggen forhindrer ikke, at der opstår rygsmerter.  Men smerterne er lettere at håndtere, når de ikke er ledsaget af bekymring eller usikkerhed.

 

For år tilbage var opfattelsen, at man skulle passe på ryggen, bevæge sig på bestemte måder og være opmærksom på ryggen. I dag ved vi, at dette skader mere end det gavner. Ryggen trives bedst, når man bevæger sig helt naturligt.

 

Om undersøgelsen:

 

  • 495 medarbejdere fra teknik- og miljøafdelingerne i København, Roskilde, Høje Taastrup, Gentofte og Lyngby-Taarbæk kommuner deltog i undersøgelsen
  • Halvdelen fik to foredrag om ryggen samt en informationspjece. Den anden halvdel fungerede som kontrolgruppe.
  • Deltagerne blev fulgt i et år, hvor de svarede på sms-spørgsmål hver måned om rygsmerter, sygefravær m.m.
  • Foredragsgruppen var væsentligt mindre tilbøjelige til at lægge sig syge pga. ryggen end kontrolgruppen i året efter foredragene.
  • Rygsmerter er blandt de dyreste og mest udbredte lidelser i Danmark.

 

Den nye undersøgelse viser, at selv en ret beskeden informationsindsats kan gøre det lettere at leve med de rygsmerter, som mange af os oplever i perioder.

 

Læs hele artiklen her