Søg efter:    

Hvorfor er det så vigtigt med god søvn?

Det er vigtigt, at vi får en passende søvnmængde, fordi både krop og psyke er afhængig af søvn, for at fungere optimalt. God søvn betyder, at kroppen opretholder et optimalt immunforsvar samtidig med at god søvn betyder, at vi kan tænke og reagere ordentligt i de situationer det kræver.

 

 

Mange tror, der ikke sker så meget i kroppen, når vi sover, men det gør der. Søvnen er en meget aktiv tilstand. Det er for eksempel her, at vores hormonudladning topper. Hormonerne er med til at holde immunforsvaret optimalt og reparere vores celler under sygdom.

 

Skifteholdsarbejdere kan have udfordringer med søvnen. Derfor kan det være en god ide at være bevidst omkrng søvnmønstre.

 

Tjek her om du gør det bedste for din søvn?

.

12 råd til super søvn

 

 1. Gå i seng så tidligt som muligt efter din nattevagt. Helst før kl. 10. Det giver længere dagssøvn.
 2. Sov så lang tid som muligt i ét stræk til din hovedsøvn. 7 timers søvn dagligt anbefales, men søvnbehovet varierer fra person til person.
 3. En lur i løbet af dagen kan give dig energi. Tag for eksempel et aftenhvil. Undgå dog at hvile for længe, så du kan falde i søvn i din hovedsøvn.
 4. Sørg for at opfylde din ”søvnkonto”, når det er muligt og du sover hovedsøvn.
 5. Skab rolige omgivelser. Ørepropper kan være en god investering. Lad dine omgivelser vide, hvornår du sover, så de ikke forstyrrer. Hæng et skilt på døren og sæt telefonsvareren til.
 6. Sov i et køligt og mørkt rum med mørklægningsgardiner.
 7. Undgå nikotin, kaffe, te, cola og chokolade i timerne inden du skal sove. Undgå alkohol som sovemiddel, det gør søvnen lettere og kortere. Og tjek kostrådene.
 8. Tag et hvil på for eksempel 20 minutter om natten på arbejdet.
 9. Sørg for vækning, som du altid hører.
 10. Planlæg med familien, organiser fritiden, få tjek på dit skiftesystem, så kan du sove bedre.
 11. Vær bevidst om, at din krop reagerer på den ændrede døgnrytme. Husk, at kroppen skal omstille sig til skiftearbejde og at det kan resultere i midlertidige træthedsproblemer, du sover dårligt, føler dig utilpas eller har problemer med fx maven. Undgå derfor også sovemedicin, eller brug det kun i få dage eller uger eller i specielle situationer.
 12. Efter din sidste nattevagt kan du vende dit døgn. Du kan fx sove 2-3 timer, når du kommer hjem. Undgå at sove om eftermiddagen, og gå i stedet tidligt i seng om aftenen for at få en god nattesøvn.

 

Læs mere om søvn og natarbejde her.

 

Selvom siden hedder en nat på skinner, kan de gode råd og den viden siden indeholder overføres til mange andre typer arbejde.