Søg efter:    

Faktorer der øger mobning på jobbet

Ifølge svensk forskning øger nogle faktorer tydeligvis risikoen for, at der forekommer mobning blandt medarbejderne på en arbejdsplads. Det skriver Videncenter for arbejdsmiljø. En tjekliste kan være med til at undersøge risikoen for mobning og hjælpe til at forebygge problemet.

 

 

Forskerne bag et svensk studie har fulgt cirka 5.000 medarbejdere fra et universit og fire industrivirksomheder i en periode på fire år. I begyndelsen af studiet følte deltagerne sig ikke mobbet, men ved den sidste måling svarede godt fire procent, at de blev udsat for mobning.

 

De faktorer der øgede risikoen for mobning var:

 

 • Manglende støtte fra leder og kollegaer.
 • Lav indflydelse på egne arbejdsopgaver.
 • Modstridende krav i arbejdet.
 • Lav forudsigelighed.
 • Dårligt arbejdsmiljø og dårlig ledelse.

 

På baggrund af studiets resultater har forskerne udarbejdet en tjekliste med spørgsmål, der kan pege i retning af, om der er risiko for mobning på arbejdspladsen.

 

Spørgsmålene er inddelt i syv områder:

 

 1. Krav i arbejdet
 2. Indflydelse
 3. Lederskab
 4. Arbejdsmiljø
 5. Roller
 6. Social støtte
 7. Sygefravær.

 

Inden for hvert område skal spørgsmålene besvares med ja eller nej, og ud fra svarene kan man som arbejdsplads få et fingerpeg om, hvorvidt der er behov for at gøre en indsats for at forebygge mobning.

 

Ideen med tjeklisten er, at den skal kunne bruges af ledelsesgrupper på arbejdspladser, hvor man har mistanke om, at der kan opstå problemer.

 

Her kan du finde tjeklisten og blive inspireret:

 

Læs hele nyheden her