Søg efter:    

Arbejdspladsen har brug for regler

Virksomhedens formelle og uformelle strukturer har stor betydning for, hvordan mobning og chikane bliver håndteret på arbejdspladsen.

Forskning fra Norge og Australien viser, at virksomheder som håndhæver vedtagne politikker om negativ adfærd, har gode procedurer for håndtering af sager, og et klima hvor ansatte føler sig trygge og retfærdigt behandlet, er bedre til at løse konflikter på arbejdspladsen. Det fortalte professor Ståle Einarsen fra Universitet i Bergen på Arbejdsmiljøkonferencen i Nyborg den 20. november 2018.

Ingen går ud på en idrætsbane uden, at der er en stærk infrastruktur. I sportens verden ved, man hvad man må, og hvad man ikke må, og hvad der sker, hvis man bryder reglerne. Det gør man ikke altid på arbejdspladserne, sagde Ståle Einarsen.

 

Lederen må ikke være udygtig

Men gode politikker, procedurer og regler bliver ikke til af sig selv. Lederen spiller en vigtig rolle i organisationen. Det er dog ikke afgørende, at lederen er fantastisk, forklarede Ståle Einarsen.

Det vigtige er, at lederen ikke er udygtig. Ledere behøver ikke være helt fantastiske. De skal bare lede og vide, hvad de gør, sagde han og forklarede, at det både kan være et problem, hvis lederen leder for meget, og hvis lederen leder for lidt.

Hvis man udfører voldsom ledelse, får man et problem på kort sigt. Hvis man ikke leder, får man problemer på langt sigt, sagde han.

Læs hele artiklen her