Søg efter:    

Arbejdsglæde

I 2018 vandt DHL Express titlen som Danmarks bedste arbejdsplads. Pia Baagø Skat-Rørdam, tidligere HR direktør fortalte om arbejdet og vejen til titlen på Bau transport og engros´ årskonference. 96 % af medarbejderne i DHL Express siger, det er et rigtig godt sted at arbejde og 94% ville varmt anbefale virksomheden som en god arbejdsplads.

 

Vi har stillet Pia Baagø Skat-Rørdam et par spørgsmål, som måske kan inspirere jer.

 

Hvad vandt I?

I 2018 vandt vi prisen: Danmarks bedste arbejdsplads i kategorien over 500 medarbejdere. Konkurrencen var en del af Great Place to Work, der laver benchmark for en lang række virksomheder.

 

Hvad betød det at vinde den titel?

Det betød meget. Vi arbejdede meget hårdt på at blive nummer et, og når man lægger så meget energi i noget, er det helt fantastisk, når det lykkedes. Vi startede helt udenfor listen, for derefter at arbejde os gradvist op ad listen og ende som nummer et. Men jeg kan også huske, da vi blev nummer fem og fejrede det næsten som om vi var blevet nummer et.

Når man bruger energi og ressourcer på et mål, er det fantastisk, at det bliver anerkendt. Arbejdsglæde er løbende blevet en del af vores identitet.

 

Hvor lang tid tog de jer?

Vi startede det strategiske arbejde tilbage i 2010 – så det tog otte år, hvor vi var meget målrettede.

 

Hvad er det vigtigste I har gjort for at nå prisen?

Det vigtigste vi har gjort er at være meget klare på, hvilken adfærd vi ønsker. Hvordan vil vi gerne have at folk skal agere i dagligdagen, på arbejdspladsen, overfor hinanden og i arbejdet. Hvilket medarbejderengagement ønsker vi? Hvordan ønsker vi vores ledere skal være?

Tal viser at 70 % af medarbejderes engagement skyldes den lederadfærd, de møder. Derfor har det været et meget højt prioriteret område i vores vej mod arbejdsglæde.

Vi har også haft snakke om, hvordan en god arbejdsplads er, hvad en god kollega er, og hvordan vi kan anerkende hinanden og give hinanden konstruktiv feedback.

 

Hvorfor overhovedet arbejde med arbejdsglæde?

Det er meget enkelt. Hvis man har glade, motiverede og engagerede medarbejdere, har de lyst til at gøre noget ekstra for at give god service og kvalitet. Det mærker kunderne, som bliver mere loyale. Loyale kunder bliver længere og anbefaler virksomheden til andre. De tilgiver også oftere fejl. I sidste ende tjener vi som virksomhed derfor flere penge. Når vi arbejder med arbejdsglæde, er det fordi, det giver mening på bundlinjen – det er en god forretning.

 

Hvad skal der til for at nå en arbejdsplads med glæde?

Helt grundlæggende skal man have et godt kollegaskab, hvor man føler, at man hører til og samtidig kan udføre sine arbejdsopgaver på en kompetent måde. Man skal føle, at man bidrager.

Det er vigtigt at arbejde på den adfærd, der er mellem de mennesker, der er på arbejdspladsen. Den er meget vigtigt. For vi påvirker hinandens tanker. Og det vi tænker, påvirker det vi gør og omvendt. Så relationerne folk imellem har meget at sige. Det er vigtigt at snakke om, hvad vi hver især bringer med ind på arbejdspladsen, og hvordan vi bruger det. Hvornår har vi det bedst, og hvad bidrager til det gode arbejdsmiljø.

 

Hvordan startede I og tog beslutningen om at gå den vej?

Det var faktisk vores øverste ledelse, der ville finde tilbage til den energifyldte kultur, de selv huskede fra dengang, de startede. De kickstartede processen, og det er vel det bedste, der kan ske. At topledelsen tager action og viser vejen. Derfra var det ikke svært at gå i gang med at kigge på, hvor vi gerne ville hen, og hvilke spadestik det ville kræve.

 

Hvad er jeres mål efter I blev nummer 1?

Vores helt overordnede mål er, at have medarbejdere, der er glade for at gå på arbejde hver dag. Derfor skal vi også være gode til at løse de udfordringer og forandringer, der altid vil opstå løbende i en virksomhed.

 

Hvad er dine bedste råd til andre som vil i gang med at skabe arbejdsglæde?

Jeg synes, man skal overveje at få hjælp udefra. Det kan være svært at stå i sit eget og skulle finde frem uden inspiration. Det kan være en god idé at besøge andre virksomheder, der har arbejdet med arbejdsglæde, mærke stemningen og kulturen. Jeg tror altid det er en god ide, at man bliver inspireret, så man kan plukke mellem flere ideer.

 

 

 

Vidste du at…

 

…det der gør at folk er glade for at gå på arbejde kan puttes i fire kasser:

  1. At høre til - at man er en del af gruppen.
  2. At have indflydelse – at man har mandat over sine arbejdsopgaver.
  3. At være kompetent – at man er god til noget og føler man får positive tilbagemeldinger. Følelsen af at udføre sine opgaver godt.
  4. At arbejdet giver mening - at opnå følelsen af at bidrage til noget, der er større end en selv)