Søg efter:    

Brandfolk skal i bad

Arbejdstilsynet sender brandfolk i bad

Arbejdstilsynet vil have brandfolk hurtigere ind under bruseren. En undersøgelse af røgdykkere viser nemlig, at brandfolk har en øget mængde tjærestoffer på huden og i urinen efter brandslukning. Det kan være farligt, fordi tjærestofferne kan kobles til DNA-skader i blodcellerne.

”Brandfolk kan ikke gemme badet, til vagten er slut. Det er en unødvendig sundhedsrisiko for de mennesker, der i forvejen sætter deres liv på spil for at redde andre. Derfor sætter vi i Arbejdstilsynet fokus på farlig sod med en kampagne til alle bemandede brandstationer i Danmark, hvor vi opfordrer brandmændene til at vaske soden af, hurtigst muligt efter en brand,” siger kontorchef i Arbejdstilsynet, Gro Iversen.

Soden må ikke komme med hjem

”Nogle brandstationer har deres eget rullende bad, som bliver brugt ude på brandstedet. Det er selvfølgelig ikke alle stationer, der har den mulighed. På de små stationer, er det vigtigt, at brandfolkene bader, når de vender tilbage til brandstationen efter at have været udsat for røg og sod”, fortæller Gro Iversen.

Det er Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, der sammen med andre danske forskningsinstitutioner i 2017 undersøgte om brandfolk udsættes for skadelige stoffer ved brandslukning. Undersøgelsen har blandt andet sat fokus på vask og håndtering af branddragterne.

Arbejdstilsynet startede en ny kampagne i december 2019. Der bruger Arbejdstilsynet tommelfingerreglen, at hvis branddragterne skal vaskes, så skal brandfolkene det også. Det er nemlig allerede en god vane på flere brandstationer, at branddragten forsegles i poser på brandstedet og transporteres direkte til vask efter brandslukning. Det er den samme vane med badning, der kan skabe et sundere arbejdsmiljø for brandfolkene.

Læs hele historien her