Søg efter:    

Tema

Nationalt Forskningscenter for Arbejdsmiljø har lavet et temanyhedsbrev om arbejdsmiljøets betydning for hjertekarsygdom.

 

Du kan læse om en række vigtige undersøgelser og deres resultater samt få et bud på forebyggelsesmuligheder.

 

 

Arbejdsmiljøet har betydning for hjertekarsygdom

 

Arbejdsmiljøet kan ifølge den nyeste forskning have betydning for risikoen for at udvikle hjertekarsygdom og eventuelt dø af det. Hjertekarsygdomme hører til blandt de store folkesygdomme i Danmark, og der er derfor god grund til at sætte fokus på risikofaktorer i arbejdsmiljøet og se på forskningen bag. Det skriver Nationalt Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

 

Læs hele artiklen her

 

Hvorfor giver fysisk aktivitet på arbejdet ikke samme hjertekar-sundhed som fysisk aktivitet i fritiden?

 

Hvordan kan det være, at fysisk aktivitet på arbejdet ikke giver samme hjertekar-sundhed som fysisk aktivitet i fritiden? Det er et videnskabeligt paradoks, som fire professorer inden for arbejdsmiljø og sundhed, giver deres bedste faglige svar på i form af 6 mulige grunde.

 

Læs hele artiklen her

 

Langvarig og skiftende grad af belastende psykosocialt arbejdsmiljø hænger sammen med øget risiko for iskæmisk hjertesygdom

 

Hvis medarbejdere udsættes for belastende psykosocialt arbejdsmiljø i form af ’job strain’ over en længere tid eller oplever et skift i graden af job strain, så kan det betyde en stigende risiko for iskæmisk hjertesygdom. Det viser ny forskning. Et tidligere studie har også påvist, at den øgede risiko for hjertekarsygdom blandt kortuddannede muligvis kan forklares delvist af ’job strain’.

 

Hvad er jobstrain?

 

Job strain er et engelsk fagudtryk inden for arbejdsmiljøforskningen, der betyder, at man som medarbejder er udsat for et belastende psykosocialt arbejdsmiljø i form af høje kvantitative krav (fx et stort antal opgaver) kombinereret med lav indflydelse og ringe mulighed for at udvikling.

 

Er disse betingelser til tede på jobbet samtidigt, viser forskningen, at der er en sammenhæng med øget risiko for forskellige sygdomme, fx hjertekarsygdom, som omfatter iskæmisk hjertesygdom, dvs. blodprop i hjertet, slagtilfælde og heraf risikoen for tidlig død. Det ved man fra tidligere forskning.

 

Læs hele artiklen her